Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Saanko esitellä:

VIKSU OTUS CREW

 

 

ANU

Ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja (2018),  virallisesti Eläintenhoitajan ammattitutkinto, osaamisalana eläintenkouluttaminen. Eli eläintenkouluttaja (AT). Löydät minut myös Suomen Eläintenkouluttajat Ry:n kouluttajalistalta, mikä tarkoittaa sitä, että minua sitoo yhdistyksen Eettiset Säännöt eläimiä kouluttaessa. 

Aiemmalta ammatiltani olen lähihoitaja (mielenterveys- ja päihdetyö suuntautumisalana), valmistuin vuonna 2003. Lähihoitajan töitä teen satunnaisesti edelleen, mutta intohimoni olen löytänyt eläinten käyttäytymisestä ja sen ymmärtämisestä (no hyvästä yrityksestä kuitenkin..).

Olen käynyt myös Sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaajaksi vuonna 2012.

Tällä hetkellä pidän koirakursseja Koulutuspalvelu Toisenlaisen hallilla Meriniityssä, teen kotikäyntejä niin koira- kuin hevosasiakkaidenkin luokse, ajellaan Kaapon kanssa tilauksesta tarvittaessa vaikka keskellä kaupunkia ja vapaa-ajalla yritän ehtiä tutustumaan kesyrottien sielunelämään sekä totutella yrittäjyyden ihanuuksiin ja kamaluuksiin!

Eläinten kanssa työskenteleminen ja kouluttajana jatkuva kehittyminen on ehdottomasti se oma juttu! Siihen on polte ja valtava halu oppia koko ajan lisää. Lisäksi jo ihmisten kanssa työskennellessä itselleni palkitsevinta on ollut auttaminen. Myös eläintenkouluttajana suurimmat onnistumisen tunteet tulevat kun pystyn auttamaan tai helpottamaan ihmisen ja eläimen yhteiseloa. Ja se oivaltamisen ja onnistumisen ilo, sekä eläimessä että ihmisessä! Parasta ♥

Omaan eläinperheeseeni kuuluu hevonen Kaapo, rottatytöt Noki, Piki ja Täplä sekä yllättäen jouluaattona 2018 meille muuttanut saksanpaimenkoira Roki. Muistoissa jo mutta kuvissa vielä vilahtaa sekä käyntikortistakin löytyy Karma eli Kamu-koira. 

Opiskelun aikana ja sen jälkeen olen istunut mm. seuraavien eläinten käyttäytymisen ja kouluttamisen asiantuntijoiden luennoilla ja käytännön kursseilla

Tuulia Appleby 
Mervi Niemi
Jirka Vierimaa
Katriina Tiira
Minna Tallberg
Salme Mujunen
Päivi Ylikorpi
Jaana Rajamäki
Miira Hellsten
Tuire Kaimio
Jaana Pohjola

Suoritin työharjoittelua koirakoulu Kiva Piskissä, Eläinsuojelukeskus Tuulispäässä, AB Klinikalla, Lohjan Koirakeskuksessa sekä ulkomaan vaihdossa Espanjassa kouluttaen enimmäkseen hevosia, mutta myös hieman kissaa, koiraa sekä aasia!

 

 

KAAPO

Kaapo on vuonna 2007 syntynyt suomenhevonen.
Viksun Otuksen ajohevonen, hevostoiminnan tuleva turpaterapeutti ja Anun työkaveri. Kaapo rakastaa ruokaa, temppujen tekemistä ja reippaita maastolenkkejä. Ja ennen kaikkea ruokaa. Perusluonteeltaan Kaapo on rauhallinen eikä juuri hötkyile pienistä. Harvemmin suuristakaan. 

Alunperin koko idea ajuripalvelusta onkin lähtenyt juuri noista luonteenpiirteistä. Vuosien varrella ajatus on kehittynyt ja pikkuhiljaa ollaan tultu nykyiseen pisteeseen. 

On hauska huomata miten Kaapo on alkanut ottamaan "työroolin" kun ollaan tapahtumissa. Lapset saavat silittää turpaa ja Kaapo ikään kuin seurustelee ihmisten kanssa. Tämä on lisäksi siirtynyt osittain arkipäiviinkin, sillä jos lenkillä ollessa tervehtii vastaantulijoita tai vaihtaa muutaman sanan ohi kulkevan lenkkeilijän kanssa, Kaapo alkaa hidastaa ja pysähtyy "seurustelemaan".

Mainittakoon vielä paljon ihmetystä herättäneet tarralenkkarit! Kyllä, Kaapolla on ihka omat tarralenkkarit eli buutsit lenkillä ja ajossa ollessa. Buutseissa on myös nastat talviaikana! Kavioissa ei siis ole laisinkaan rautakenkiä vaan Kaapo kulkee paljain kavioin muina aikoina. 

Kun kiinnostuin kouluttamisesta positiivisella vahvisteella, kokeilin opettaa Kaapolle aluksi muutamia juttuja. Oli aika tajunnanräjäyttävää huomata miten hevonen(!) tajusi mihin tässä pyritään, miten se oppi mm. että luopumalla herkusta saa herkun, miten se vahvistui ja miten hevonen alkoi itse tarjoamaan luopumista saadakseen herkkuja. Ja miten nopeasti tämä tapahtui! Meidän molempien maailma muuttui, pysyvästi.
On ollut kunnia olla Kaapon oma ihminen jo vuodesta 2008, toivottavasti myös yhtä monta vuotta vielä edessä!

Kaapon löydät myös Facebookista nimellä
KAAPO - Jäävin Kopteri!

        

 

 

ROKI THE DOGI

Roki on 9-vuotias saksanpaimenkoira ja uusin tulokas.
Roki on asunut ensimmäisen reilun vuoden kerrostalossa mutta muuttanut sitten uuteen kotiin maalle, jossa ollut enimmäkseen pihakoirana ulkotarhassa ja vanhassa navetassa. Lähes 8 vuoden jälkeen Rokin ihmiset etsivät kuitenkin Rokille uutta kotia ja joulun alla sellainen löytyikin. Valitettavasti uusi koti ei hyvästä tahdostaan huolimatta ollut ihan sopiva, sillä uudessa kodissa oli myös paljon muita eläimiä, jotka aiheuttivat hämmennystä. Roki ei ollut tainnut ennen moisia nähdä.

Sattumalta sitten polkumme kohtasivat ja pienen hetken mietittyäni en voinut jättää koiraa ja ihmistä pulaan. Koiran hankinta ei ollut suunnitelmissa ihan tähän hetkeen, varsinkaan aikuisen pihalla asuneen! Mutta joskus se vaan on jätettävä järki narikkaan ja tehtävä niin kuin oikealta tuntuu. Niinpä 9-vuotias pihakoira muutti jouluaattona 2018 vielä kerran uuteen kotiin. 

Roki on osoittautunut todelliseksi sydänten sulattajaksi! Yhteiselo on lähtenyt sujumaan mukavasti ja Roki on kotiutunut yllättävän hienosti lähtökohdat huomioon ottaen. Roki on kiltti, rauhallinen, ajoittain touhukaskin ja kovin oppivainen kunnioitettavasta iästään huolimatta! On siis totta, että vanhakin koira voi oppia uusia temppuja! Haasteita ei tietenkään puutu mutta toistaisesi kaikki on ollut järjestettävissä. Rotat esimerkiksi kiinnostivat aluksi kovasti ja lenkillä käydään mielellään sellaisiin aikoihin kun ei ole vastaantulijoita. Terveisiä kaikille remmirähjille! 
Rokin tärkein tehtävä onkin epäilemättä tuoda kouluttajalle sitä todellista elämää ja jokapäiväistä harjoitusta ylä- ja alamäkineen haasteiden kanssa. 

Rokin puuhia tullaan varmasti näkemään kuvina ja videoina Viksun Otuksen facebookissa tai instagramissa, ehkäpä hänet voi tavata myös livenä luennoilla! 

         

 

NOKI, PIKI ja TÄPLÄ 

Ovat kesäkuussa 2018 syntyneitä kesyrottia. Syötävän suloisia vipeltäjiä! 
Rottien kanssa on mukavaa puuhata, ne ovat nopeita oppimaan ja valtavan rohkeita ja älykkäitä! On myös hauska huomata miten rotatkin ovat jokainen oma persoonansa ja miten jokaisella on omat mieltymyksensä, esim. yhdelle pajupallon noutaminen on maailman hauskinta kun toista se ei voisi vähempää kiinnostaa. 

Rottatyttöjen kanssa on hyvä treenata kouluttajan taitoja, sillä ne tuovat haastetta olemalla nopeita! On myös mietittävä eri tavalla asioita, kuten missä rottia voi kouluttaa yksi kerrallaan niin, että ne pysyvät rentoina ja oppivaisina. Tai miten ylipäänsä asioita lähtee kouluttamaan, mitä pitää ottaa huomioon. Tällä hetkellä rottimukset osaavat pyöriä, noutaa ja luoksetulon.

Lemmikkinä rotat ovat todella seurallisia ja symppiksiä! Nokin, Pikin ja Täplän lempipuuhaa onkin kiipeillä ihmisen hartioilla, pään päällä ja erityisesti paidan sisällä! Touhuavat ja järjestävät asumustaan myös ahkerasti ja nauttivat kun pääsevät sängylle juoksemaan.

Jos harkitset rottien hankintaa lemmikiksi, löydät vastuullisia kasvattajia Suomen Kesyrottayhdistyksen kasvattajalistalta.

     

 

SUVI ja KRISSE

Korvaamattomat Kaapon huolto- ja apujoukot! Jompikumpi näistä jokasään eläinystävistä kulkee aina Kaapon mukana ajoissa ja tapahtumissa! Lisäksi Krissellä on tärkeä rooli Kaapon arjessa ja Suvin kädenjälki näkyy useimmissa kuvissa ja hallilla näkösuojasermien maalauksissa! 

 "Ihmisten auttaminen, ilostuttaminen ja eläinten parissa touhuaminen on se mun juttu. Viksun Otuksen tiimissä pääsee toteuttamaan näitä kaikkia! On ilo tehdä hommia hyvällä porukalla jossa meininki on rentoa ja huumori vielä rennompaa!"
- Suvi

 "Kaapon avulla olen päässyt toteuttamaan heppatytön unelmaa, joka pienenä jäi toteutumatta, ja käynkin säännöllisesti liikuttamassa Hra Kaapoa. Hyppäsin Anun ja Kaapon mukaan tapahtumiin, koska on niin mahtavaa nähdä se aito ilo niin lasten kuin aikuistenkin kasvoilla, kun he pääsevät mahdollisesti ensimmäistä kertaa hevosen kyytiin ja kosketuksiin tuon ison eläimen kanssa."
- Krisse

 

     

                         
                              Kamu in memoriam

 

 

 

 

 

 

 

 

©2019 Eläintenkouluttaja Anu Rauniomaa - suntuubi.com