Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

KOULUTUSMENETELMÄT

Kouluttaminen perustuu ensisijaisesti halutun käytöksen vahvistamiseen eli positiiviseen vahvistamiseen (R+).
Hevosten kanssa läsnä on usein myös negatiivinen vahvistaminen (R-). Tämä ei suinkaan tarkoita että kyseessä on joko keppi tai porkkana, vaan esim. kaikki paineeseen myötääminen (pohjeavut, ohjasavut jne.) ovat negatiivista vahvistamista. Positiivisen vahvisteenkaan ei aina tarvitse olla ruokaa, vaan se voi olla mitä tahansa, minkä eläin kokee tavoittelemisen arvoisena. Rankaisujen käyttö (fyysiset tai psyykkiset pakotteet) on sitten asia erikseen eivätkä kuulu ammattimaiseen kouluttamiseen. 

Miksi palkitseminen on tehokkaampaa kuin rankaiseminen?

Rankaisut eivät kerro eläimelle mitä sen pitäisi tehdä. Eläimille kun on kaikkein vaikeinta olla tekemättä mitään. Palkitseminen toivotun asian tekemisestä taas kertoo tarkalleen, mikä tekeminen on kannattavaa. 

Mitäs sitten kun eläin tekee jotain luvatonta, eikö sitä saa muka kieltää? Eläin ei tietenkään voi tehdä ihan mitä tahansa, mutta jos eläintä joutuu kieltämään samasta asiasta 100 kertaa, mitä se on oppinut? Onko se oppinut valitsemaan ihmisen näkökulmasta paremman tavan toimia? Rankaisut myös huonontavat ihmisen ja eläimen välistä suhdetta, ja koulutuksen perustuessa rankaisemiseen, yhdessä tekemisestä häviää ilo ja hauskuus. 

Positiivisella vahvisteella kouluttaessa tekeminen on mukavaa ja tuo onnistumisen kokemuksia niin eläimelle kuin ihmisellekin!

 

©2018 Eläintenkouluttaja Anu Rauniomaa - suntuubi.com