Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

KOULUTUSMENETELMÄT

Tiesitkö, että kaikki lajit oppivat samojen oppimispsykologian lainalaisuuksien mukaan?

On tietysti totta, että hiirtä ja elefanttia kouluttaessa on otettava huomioon lajikohtaiset erot, sillä ne vaativat esimerkiksi hieman eri kokoiset herkut ja koulutustilan! 

Kouluttaminen perustuu ensisijaisesti halutun käytöksen vahvistamiseen eli positiiviseen vahvistamiseen (R+).
Hevosten kanssa läsnä on usein myös negatiivinen vahvistaminen (R-) jonka lisäksi usein käytetään positiivista vahvistetta. Tämä ei suinkaan tarkoita että kyseessä on joko keppi tai porkkana, vaan esim. kaikki paineeseen myötääminen (pohjeavut, ohjasavut jne.) ovat negatiivista vahvistamista. Positiivisen vahvisteenkaan ei aina tarvitse olla ruokaa, vaan se voi olla mitä tahansa, minkä eläin kokee tavoittelemisen arvoisena.

Kouluttaminen on valtavan antoisaa ja hauskaa, kun eläin saa itse oivaltaa ja oppia asioita tekemisen kautta! Meidän ihmisten tehtävä on luoda parhaat mahdollisuudet onnistumiselle. Positiivisesti kouluttavat ihmiset ja heidän eläimensä tunnistaa yleensä siitä, että kouluttaessa molemmilla on hauskaa!

Miksi palkitseminen on tehokkaampaa kuin rankaiseminen?

Rankaisut eivät kerro eläimelle mitä sen pitäisi tehdä. Eläimille kun on kaikkein vaikeinta olla tekemättä mitään. Palkitseminen toivotun asian tekemisestä taas kertoo tarkalleen, mikä tekeminen on kannattavaa. 

Mitä jos eläin tekee jotain luvatonta, eikö sitä saa muka kieltää? Eläin ei tietenkään voi tehdä ihan mitä tahansa, mutta jos eläintä joutuu kieltämään samasta asiasta 100 kertaa, mitä se on oppinut? Onko se oppinut valitsemaan ihmisen näkökulmasta paremman tavan toimia? Usein me ihmiset saatetaan olla hieman epäloogisia eläimen näkökulmasta, eikä useinkaan tehdä sitä tahallaan. Rankaisut kuitenkin huonontavat ihmisen ja eläimen välistä suhdetta, ja koulutuksen perustuessa rankaisemiseen, yhdessä tekemisestä häviää ilo ja hauskuus. 

Positiivisella vahvisteella kouluttaessa tekeminen on mukavaa ja tuo onnistumisen kokemuksia niin eläimelle kuin ihmisellekin!